В Україні починає посилюватись тенденція, коли 60-річним громадянам відмовляють у призначенні пенсії. Таким особам доводиться повертатися до роботи й чекати до 63 чи 65 років.

З чим пов'язана така ситуація в українській пенсійній системі, йдеться у звіті аналітиків OECD (Організація економічного співробітництва та розвитку, що об'єднує 37 країн).

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

В Україні близько 14% громадян, які досягли 60-річного віку, не отримують пенсії. Через брак страхового стажу їм доводиться працювати ще кілька років – до 63 чи 65 років.

За даними аналітиків, за 2019-2023 роки частка громадян, яким вдалося вийти на заслужений відпочинок до 60 років, впала з 25 до 11%. Водночас кількість громадян, які отримували пенсії після 60 років, збільшилася з 0,5% до 14%. Такі зміни відбулися через зростання вимог щодо страхового стажу.

Популярні новини зараз
На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Збільшили штрафи за неявку до ТЦК: скільки треба витягти з заначки Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни
Показати ще

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати:

  • у 2024 році – мінімум 31 рік стажу;
  • у 2025 році – від 32 років стажу;
  • у 2026 році – від 33 років стажу;
  • у 2027 році – від 34 років стажу;
  • у 2028 році – від 35 років стажу.

Ймовірно, кількість тих, хто не зможе вийти на пенсію одразу після досягнення пенсійного віку, з роками зростатиме.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, ПФУ звернувся до пенсіонерів, які одержують виплати на картки: важливе попередження для кожного.

Також наш портал інформував, пенсію затримали чи не виплатили зовсім: до ПФУ звернулися до літніх українців – терміново телефонуйте.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, більше грошей на старість: українцям обіцяють гідні пенсії, але платити за це доведеться вже зараз.