27 вересня в селі Байківці відбулося відкриття та освітлення храму Святого Шарбеля. У заході взяли участь представники громади та Громадської ради при Тернопільській ОДА та інші громадські та політичні діячі регіону.

Після відкриття храму в селі почали відбуватися чудові речі, навіть в день відкриття різко змінилася погода і відбувалися інші незвичайні події. Місцеві жителі розповіли, що Шарбель отримав статус святого ще за життя, а після смерті він продовжив здійснювати чудові речі.

Храм в селі Байківці був побудований в 1931 році. Тоді це була дерев'яна каплиця. У 1936 році звели кам'яний храм, але його не освятили, тому у нього не було титулу. Після 1936 року з села виїхали майже всі віруючі, тому храм кілька десятиліть пустував. У ньому був склад продуктів харчування, але ніхто не наважився зняти хрести або інші елементи.

У 2008 році римо-католицька громада облагородила храм. Зараз віруючі намагаються зберегти історично важливі елементи будови. Також священнослужителі вважають, що храм повинен бути у власності церкви і використовуватися за призначенням. У 2019 році віруючим вдалося повернути храм.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Костел почали відроджувати кілька років тому, коли постало питання про необхідність будівництва ще одного римо-католицького храму в Тернополі. Настоятель храму святого Шарбеля Юрій Ткач розповів, що він запропонував відновити костел у селі Байківці, а не будувати новий. Після цього храм був освячений. На цьому заході були присутні єпископ Броніслав Бернацький та єпископ-помічник Едуард Кава. У день освячення йшов дрібний дощ, але вже до моменту освячення Хмари розійшлися.

Назву храму на честь святого Шарбеля запропонували дати святі отці з Лівану. Вони також обіцяли привести реліквію-мощі святого. Свою обіцянку вони виконали і тепер у селі Байківці є частина мощей святого.

Титул святого Шарбель отримав ще за життя. Він присвятив себе Богу з раннього дитинства. У юнацькому віці Шарбель пішов у монастир і жив у молитвах Богу. Після смерті його поховали, але тіло так і не розклалося, а з могили виходило яскраве світло. Ченці перенесли тіло святого в храм і помістили в кам'яний саркофаг. Після цього тіло святого почало виділяти мірру з приємним ароматом.

Нагадавши, Знай повідомляв, що на Львівщині відновлять історичний вигляд храму Святого архистратига Михаїла.

Також Знай писав, що монументальний ансамбль "Царя Христа" на Закарпатті освятили 25 жовтня.

Нещодавно Знай передавав, що у Тернополі освятили новий храм.