Війна на Донбасі змусила багатьох українців і українок одягнути однострій і взяти в руки зброю. Жінка-солдат стала новою українською реальністю, а армія змінила правила, щоб представниці слабкої статі могли служити.

З першого дня війни жінки не забувають про звичну для себе професію – вчитель. Замість класів і парт Українки вирушили на полігони і допомагають освоювати більш складні науки, пише Укрінформ.

Найбільш відомими волонтерами та наставниками стали Маруся звіробій, Яна Зінкевич та багато інших.

Маруся звіробій організувала після Революції Гідності навчальний полігон під Києвом»Марусин полігон". Тут проходять навчання бійці АТО і цивільні. На полігоні вчать стріляти, долати смугу перешкод, тактиці ближнього бою. Такі вишколи проходять чоловіки і жінки. Крім того, жінки проходять вишколи для цивільних.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Ще однією волонтером і воїном стала Яна Зінкевич. У свої 18 років дівчина не змогла всидіти в тилу і створила медичний батальйон Госпітальєри. Вона також стала добровльцем-медиком. На передовій Яна та її побратими винесли з поля бою безліч поранених солдатів і врятували їм життя. У 2015 році Яна потрапила в автомобільну аварію, втратила здатність ходити, але не силу духу. Вона змогла створити сім'ю, народити дочку і повернутися до активного життя і навіть піти в політику.

Вона досі передає свої знання військовим чоловікам, які хочуть стати бійцями-рятувальниками.

Крім військових спеціальностей, українки стали волонтерами. Вони активно допомагають забезпечувати потреби армії на Донбасі. З 2014 року жінки стали плести маскувальні мережі, маскхалати «кікімори» і навіть здавати кров для лікування поранених військових в госпіталях. Волонтери-жінки донині організовують благодійні акції та збирають кошти, щоб забезпечити військових найнеобхіднішим на фронті.

Нагадавши, Знай писав, що Леонід Кравчук порадив перейняти досвід Нагірного Карабаху.

Також Знай повідомляв, що військовий поїхав на Донбас і залишив дружину і маленького сина.

Нещодавно Знай передавав, що на Тернопільщині волонтери законсервували для військових смачні соління.