Григорій Жук мешкає у Тернополі на вулиці Квітова, його приватний будинок сусідує із багатоповерхівками. Чоловік, що живе майже у центрі міста, готується до посадки помідорів на своїй присадибній ділянці.

Щороку на двох сотках виростає близько 200 кущів, каже Григорій, тут вміщається 18 сортів.

"У мене є пакетики, які я завжди роблю, отак акуратно. Кожен підписую "Дебарау" 2020 рік, цей назвав "Бордо велике", Малинівка 2020 рік. Малинівка, бо то мені насіння сусідка дала і ті помідори кольору малини. Мої улюблені "Анжела", наприклад, то високі – до двох метрів, круглі, середні помідори, для слоїка дуже добрі, червоні", – каже городник Суспільному.

Із перших днів березня він висіває насіння. Ґрунт для помідорів готує самостійно: "Я роблю компост із того всього, що росте на городі. І мало того, коли восени багато листя, - то все теж іде на компост. У мене є дві компостні ями".

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Із власного досвіду чоловік радить сіяти помідори негусто.

"Були такі роки, що я отак зробив землю, брав у жменю і так сіяв, як ото пшеницю в полі. Все виросло один на одному. Зійшло, як ліс. І спробуй то виколупати. Та виколупаєш, але з того всього, що зійшло, може, 10 відсотків використаєш", – каже тернополянин.

Контейнери з насінням Григорій нумерує, щоб не сплутати, а потім складає список висіяних сортів:

"Треба те все накрити плівкою й поставити у відповідне місце тепле. На перші дні можна де-небудь, навіть, не на вікні. А як вже зійде, то вимагає сонця й світла, то вже ставиш його на підвіконня. Деякі я висіяв два дні тому, то вже росою зайшло. Там процес вже пішов, а щоб перші насінинки проросли, то треба чекати 7-10 днів.".

За освітою чоловік філолог. Майже 50 років Григорій займався викладанням, 25 з них - у місцевому інституті.

На пенсії активно веде Facebook та має свій канал на YouTube. Навчився монтувати відео, в яких ділиться своїм досвідом. Про міське городництво чоловік розповідає і в місцевих газетах. Розсаду, яка зійде, чоловік планує висадити до 10 травня. У центрі Тернополя на своїй присадибній ділянці Григорій Жук вирощує помідори з 1983 року.

Нагадаємо, місячний посівний календар на 2021 рік: коли садити помідори, капусту та інші овочі

Як повідомляв "Знай.ua", як посадити навесні червоний буряк на борщ: поради хорошим господиням

Знай.ua писав, урожай 2021 під загрозою через безсніжну морозну погоду? В Укргідрометцентрі дали прогноз