Мешканці Чорткова Євгенії Шумці виповнилося 100 років. Попри поважний вік, жінка й досі напам'ять читає вірші українською та польською мовами, дещо пише сама. Тернополянка пережила польську окупацію та Другу світову.

Про пережите жінка розповідає небагато, бо, як пояснює, важко усе це згадувати. В дитинстві бачила, як розстрілювали євреїв поблизу її городу. Також пам’ятає, як вивозили з села сім’ю графа Потоцького, йдеться в сюжеті "Суспільного".

"Літак прилетів і сів перед фільварком на лані. Він за панами прилетів, а москалі приїхали швидше, випередили їх. Потоцький вийшов з хати, москалі його вивели, сказали йти йому, куди хоче, Потоцького не рухали, не вбивали, льотчика забили, а сина Потоцького вивезли на Сибір", – каже Шумка.

До Чорткова родина Євгенії Шумки перебралася в 1956 році. Тут звели будинок, в якому мешкають і досі. В кімнатах на стінах висять рушники, які вишивала Євгенія, ікони, а також її з чоловіком портрет. Разом батьки прожили 50 років, каже Ольга. 22 роки тому його не стало.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Ольга Коваль розповідає, що окрім вишивки, мати любила садити троянди: "Коли ще була маленька, панський маєток був, а у пана там троянди були. От вона захопилася. Вона мріяла, що в мене біля дому будуть рости троянди. Вона дуже доглядала ті троянди, піклувалася".

Нині у Євгенії Шумки четверо дітей і четверо онуків. Друга донька – Мирослава Нитка – зараз мешкає у Тернополі. Жінка розповідає, що приїхала привітати матір із 100-річчям: "Все її життя – це віддати себе комусь, це помогти комусь, щось робити".

Більше 5 років Євгенія Шумка не бачить через глаукому. Про все, що відбувається в Україні, дізнається з телебачення, а також від дітей та онуків. Свої вірші, які пише на патріотичну тематику, ніколи не записувала. Всі, каже, знає на пам'ять. На запитання, що б порадила майбутнім поколінням, Євгенія Шумка відповідає:

"Любити свій народ, свій український край, нашу рідну Україну. Берегти і любити".

Також у Шепетівці, що на Хмельниччині, довгожителька святкує свій ювілей. Надії Остаповні виповнилося 100 років. Таким чином, повідомляється, що відзначила свої сто років жінка в середу, 20 січня.

Як повідомляв портал "Знай.ua", 100-річна закарпатка пережила Сталіна і Гітлера і посміхнулася українцям: "Молитва і добрі справи"

Також, "Знай.ua" писав, що чернівчанка відсвяткувала столітній ювілей-пережила дві війни і бачила зміну епох