Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які уважно стежать за своїми платіжками з комуналки, є дуже важлива інформація. Тож якщо заяву не подати вчасно, то можна втратити пенсійні виплати за кілька місяців.

Про те, які документи потрібні для призначення пенсії, що буде, якщо не оформити пенсію вчасно, а також, як правильно подати заяву на пенсію, в новому відео на YouTube розповів експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін.

Який стаж необхідний призначення пенсії

Для того, щоб призначити пенсію насамперед за віком, необхідно мати певний стаж:

- у 2024 році – 31 рік,
- у 2025 році – 32 роки,
- у 2026 році – 33 роки,
- у 2027 році – 34 роки,
- у 2028 році – 35 років.

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Отже, одна з головних цілей майбутнього пенсіонера — це з'ясувати, скільки має підтверджений стаж, і намагатися його вчасно напрацювати.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook//ПФУ

Коли потрібно подавати заяву на призначення пенсії

Пенсія призначається з дня, наступного за днем ​​досягнення пенсійного віку, якщо заява подана не пізніше ніж за 3 місяці з дня народження. Якщо заяву подати пізніше, то пенсію буде призначено вже з дати подання заяви. Тобто можна втратити пенсію за три місяці чи навіть більше.

Але, наприклад, якщо день народження у листопаді чи, наприклад, у грудні, то заяву на призначення пенсії рекомендують подавати вже у січні наступного року. Таким чином пенсію призначать з дня народження, тобто її не буде втрачено за попередні місяці, але буде враховано з урахуванням вищої середньої зарплати по Україні за три попередні роки.

Оформлення пенсії. Фото: скрін youtube
Оформлення пенсії. Фото: скрін youtube

Куди звертатися за призначенням пенсії

Пенсійні виплати можна оформити незалежно від дати реєстрації на території України:

- особисто у будь-якому відділенні Пенсійного фонду.

- онлайн на порталі електронних послуг ПФУ через особистий кабінет,

- зі смартфона у додатку Дія.

Ті, хто перебувають за кордоном, можуть надсилати заяву на призначення пенсії поштою. Ця послуга тимчасово діє на час воєнного стану.

Ті, хто знаходиться на окупованих територіях, також теоретично можуть оформити пенсію онлайн, але там є складнощі з оформленням української банківської картки та переведенням у готівку грошей. Тобто, закон це дозволяє оформляти, але реально отримати цю пенсію досить складно.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Як збільшити призначену пенсію

Якщо людина не звернулася вчасно за призначенням пенсії, то вона може в майбутньому отримувати пенсію у більшому розмірі.

За кожен місяць, наприклад, коли людина не звернулася за виплатами та продовжує працювати, пенсію буде збільшено на 0,5%. А якщо людина пропрацювала понад 5 років, тоді на 0,75% – за кожний місяць.

Нагадаємо, платити чи працювати: 60-річних українців чекає непростий вибір.

Раніше повідомлялося, пенсія буде вдвічі вищою: українцям розповіли, як збільшити виплати наполовину.

Також, пенсіонерам дали всього 10 днів: що буде з грошима потім.