У шафах багатьох українців досі можна знайти радянські книги. Старше покоління їх дбайливо зберігало, бо за радянських часів такі книжки було важко дістати. Але що робити, якщо ці книги більше не потрібні?

Ось кілька порад про те, як продати старі радянські книги та на що варто звернути увагу.

1. Стан книги

Найголовніше, щоб книга була у хорошому стані. Якщо вона чиста, з обкладинкою та без пошкоджень, її можна продати дорожче. Наприклад, книги із золотим тисненням або шкіряною палітуркою коштують більше. А якщо книга має автограф автора або дарчий напис, її вартість зросте в десятки разів.

Книги / фото: Pinterest
Книги / фото: Pinterest

Популярні новини зараз
Суцільний головний біль: 3 знаки Зодіаку, які не годяться в дружини Прогноз погоди на кінець вересня: коли в Україну прийдуть перші заморозки Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

2. Рік випуску та рідкість

Найціннішими вважаються книги, видані на початок 20 століття. Але й книги з пізнього радянського періоду можуть коштувати пристойні гроші, якщо вони нечасті. Книги, випущені за життя авторів, особливо цікавлять колекціонерів.

3. Тема

Деякі книги особливо цінуються, наприклад, релігійні видання до 1721 року чи радянська мистецька та дитяча література. Цікавлять також монографії, словники, енциклопедії, наукові книги та журнали.

Пенсіонерка читає книгу / фото: Pinterest
Пенсіонерка читає книгу / фото: Pinterest

4. Тираж

Якщо книга була випущена обмеженим тиражем або була заборонена за радянських часів, її вартість може бути дуже високою. Рідкісні книги та видання невеликих видавництв, таких як "Academia" або "Наука", теж можуть коштувати дорого.

5. Повні збори

Колекціонери часто шукають повні комплекти книг чи журналів. Якщо у вас є повний набір, це може суттєво збільшити його вартість.

Кіт читає книгу / фото: Pinterest
Кіт читає книгу / фото: Pinterest

Цінні книги СРСР

Ось кілька прикладів книг, які можуть коштувати чималі гроші:

  • Володимир Маяковський "Історія Власа - ледар і лоботряса" (1927 рік) – від 10 000 доларів.
  • Володимир Маяковський "Що таке добре і що таке погано" (1925) – від 3 500 доларів.
  • Борис Пастернак "Вибране" (1948 рік) – від 55 000 доларів.
  • Федір Достоєвський "Біси" (1935 рік) – від 35 000 доларів.
  • Олексій Кручених "Замаул 4" (1920 рік) – продано за майже 106 000 доларів на аукціоні.

Де продати книжки?

Найкращий спосіб продати старі книги – це звернутися до букіністів. Можна знайти спеціалізовані магазини чи сайти у великих містах України. Вони зможуть оцінити стан книг та запропонувати справедливу ціну.

Не варто використовувати популярні торгові майданчики, якщо ви не розумієтеся на книгах, щоб уникнути продажу за заниженою ціною.

Нагадаємо, українців привчать читати книги - роздадуть по 900 грн кожному

Раніше ми писали про те, що вартість поліграфії б'є рекорди: які книги подорожчають наступного року

Крім того, Знай.ua повідомляв, колишня няня випустила книгу про химерну роботу на "товстих" багатіїв: найдивовижніші прохання