В умовах війни українські банки зобов'язані були змінити правила для деяких своїх клієнтів. Наприклад, військовим та їхнім родинам тепер не нараховують відсотки, штрафи та пеню за кредитами. Єдина вимога – продовжувати сплачувати основну суму кредиту.

Ці норми закріплені у законі про соціальний захист військовослужбовців та у Цивільному кодексі.

Якщо говорити про інших громадян, то на період воєнного стану та протягом місяця після його закінчення банки не можуть нараховувати штрафи за прострочення платежів за кредитами.

Кредит, скріншот: Youtube
Кредит, скріншот: Youtube

Але є важлива умова: ця норма стосується лише боргів, які виникли після 24 лютого 2024 року. Штрафи, нараховані до цієї дати, доведеться сплатити.

Популярні новини зараз
З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Військові також звільнені від відсотків за кредитами, але їм все одно потрібно сплачувати основну суму боргу. Щоб скористатися цими пільгами, мобілізованим українцям чи їхнім родичам потрібно звернутися до банку з документами, що підтверджують їхній статус.

Знайдені гроші. Фото: Youtube
Знайдені гроші. Фото: Youtube

Якщо позичальник довго не платить за кредитом, банк може подати на нього до суду. Зазвичай це відбувається через 3-4 місяці прострочення. Суд може винести рішення про стягнення боргу, і банк має три роки, щоб це зробити. Якщо позичальник є військовослужбовцем, судове провадження можна перенести до закінчення служби.

Тим, хто не пов'язаний із військовою службою, краще спробувати домовитися з банком про реструктуризацію боргу чи кредитні канікули, щоб уникнути судових розглядів та зайвих витрат на адвокатів.

Нагадаємо, українцям обмежать доступ до кредитних коштів: за що більше не зможете розрахуватися

Раніше ми писали про те, що санкції ЄС позбавляють українців доступу до їхніх грошей: масово зупиняють перекази

Крім того, Знай.ua розповідав про кредити на сонячні панелі: пільгові умови, приховані ризики та що робити, якщо гроші не допоможуть