Українець написав до редакціїї листа з питанням, про те, що у 2006 році він вийшов на пенсію як ліквідатор аварії на ЧАЕС, маючи 33 роки безперервного стажу. Після цього продовжував працювати, і кожні два роки робив перерахунок пенсії.

Останній перерахунок був у 2022 році, коли його стаж складав вже 49 років, з яких 14 років – понаднормовий.

Пенсійний стаж, скріншот з відео
Пенсійний стаж, скріншот з відео

Нещодавно він дізнався, що для пенсіонерів, які вийшли на пенсію до 2011 року, стаж для розрахунку пенсії враховується як 25 років, а не 35. Тому в нього з'явилось питання, чому при останньому перерахунку врахували 35 років, а не 25?

У вересні 2024 року в нього буде новий перерахунок, стаж складатиме 51 рік. Чи буде враховано 26% доплати за кожен рік понад 25 років? Згідно з чинним законодавством, для пенсіонерів, які вийшли на пенсію до 1 жовтня 2011 року, застосовуються старі правила, де доплата йде за стаж понад 25 років для чоловіків і понад 20 років для жінок.

Популярні новини зараз
До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Перерахунок пенсій, скріншот: YouTube
Перерахунок пенсій, скріншот: YouTube

Однак з 2011 року нові правила передбачають доплату лише за стаж понад 35 років, а для тих, хто продовжує працювати після пенсії, перерахунок може відбуватись за новими нормами.

У цьому випадку, ймовірно, через перерахунок після 2011 року, пенсія була перерахована за новими правилами, що призвело до меншої доплати за понаднормовий стаж.

Крім того, Знай.ua повідомляв, робота в Польщі для українців: вакансії, зарплати та житло – що пропонує країна

Також наш портал інформував, нова схема оплати спростить життя українцям

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що виплати пенсій можуть припинити: які є на це причини