Останнім часом все більше українців стикаються з ситуацією, коли їхні банківські рахунки блокують без попередження і пояснень. І хоча це може здатися несправедливим, у багатьох випадках банки діють цілком законно. Розповідаємо, що може призвести до таких наслідків і як уникнути неприємностей.

Чи має банк право закрити рахунок без пояснень? Відповідь на це питання – так, банк має право закрити рахунок клієнта без детального пояснення причин. Багато українських банків, зокрема ПриватБанк, вже зробили таку політику частиною своєї роботи. Згідно з умовами договору, банк може в односторонньому порядку закрити рахунок і повідомити про це клієнта через електронну пошту. Хоча така ситуація може здатися несправедливою, вона часто зумовлена порушенням клієнтом умов договору або підозрою на незаконні операції.

Клієнти і працівниця ПриватБанку
Клієнти і працівниця ПриватБанку

Рахунок може бути заблокований з кількох причин, серед яких:

Порушення умов договору. Наприклад, якщо клієнт не оновлює свої особисті дані або надає неправдиву інформацію, банк має право закрити рахунок.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Зима буде без світла: тривожний прогноз Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити
Показати ще

Фінансовий моніторинг. Банки зобов'язані відслідковувати підозрілі операції, особливо ті, що перевищують певні суми (400 тисяч гривень). Якщо у банку виникають підозри щодо законності операцій, рахунок може бути заблокований до з'ясування обставин.

Відсутність активності. Якщо протягом 12 місяців на рахунку не було жодних операцій, і він не містить коштів, банк має право закрити його.

Ризикові операції. Деякі типи операцій, наприклад, пов'язані з криптовалютою, казино або переказами від публічних осіб, можуть викликати підозри у банку, що також може призвести до блокування рахунку.

Якщо ваш рахунок було заблоковано, і на ньому залишилися кошти, вам потрібно звернутися до відділення банку. Там ви зможете вказати інший рахунок, на який буде здійснено переказ грошей. Якщо у вас немає рахунку в іншому банку, його потрібно відкрити.

Для того, щоб уникнути проблем з банківськими рахунками, варто дотримуватися кількох простих правил:

  • Регулярно оновлюйте свої особисті дані в банку.

  • Слідкуйте за умовами свого договору з банком і виконуйте їх.

  • Уникайте здійснення підозрілих або ризикових операцій.

Нагадаємо, Які операції по картці ПриватБанку ведуть до санкцій: можна залишитись без грошей

Раніше ми розповідали, що НБУ вводить ліміти на перекази: які є вийнятки

Також, При розрахунках картою зніматимуть доплати: ПриватБанк запустив нову функцію