Легендарна зв'язкова УПА Марія Штепа відійшла у вічність. Їй було 95 років. Жінка пройшла складний життєвий шлях і взяла безпосередню участь у становленні незалежної України. Про це пише видання Сорока з посиланням на Черковский міськрада.

В Тернополі померла учасниця національно-визвольного руху, політичний в'язень таборів, автор численних книг. Її твори стали основою для відновлення історичних фактів про діяльність і розвиток УПА.

Прощання з Марією Штепой відбудеться 2 червня в храмі Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії.

Марія Штепа Фото: Чортківський міськрада

Мешканка села Ромашовка Чортківського району Тернопільської області Марія Штепа в підлітковому віці брала активну участь у діяльності молодіжної патріотичної організації «Просвіта». У 1942 році вона вступила в ряду ОУН. Далі Марія Степанівна працювала в райфінвідділі села Білобожниця і була зв'язковою ОУН-УПА. Її псевдонім – «Тополя».

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

В її обов'язки входило повідомляти бійцям Української повстанської армії, в яких селах будуть облави. Вона допомагала уникнути нерівних боїв з співробітниками НКВС. Також вона допомагала пораненим повстанцям, отримувала і передавала ліки для них.

У 1946 році її заарештували і піддали страшним тортурам. При цьому жінка не зізналася на допиті в свою участь у допомозі УПА. Потім її відправили в Мордовію на лісоповал, де вона провела 10 років.

Все своє життя Марія Штепа віддала громадській роботі, метою якої було становлення української незалежної держави. Після заслання і важких робіт на лісоповалі вона повернулася в рідне село і організувала церковний хор. Завдяки зусиллям Марії Штепи на кладовищі села Білобожниця з'явився пам'ятник «Жертвам тоталітарного режиму», а також була відновлена могила січових стрільців.

Нагадаємо, Знай писав, що символіка дивізії СС Галичина визнана нацистської.

Знай повідомляв, що на Донбасі помер легендарний боєць за незалежність України з російськими окупантами.

Нещодавно Знай передавав, що на тернопіллі згадали молодого захисника України, який загинув на Донбасі 2 року назад.