Уродженка Тернопільщини стала першою жінкою-лікарем в історії Австро-Угорщини. Софія Окуневська-Морачевская змогла подолати заборони на отримання освіти жінками і стати медиком, про який говорили в Європі. Вона народилася 12 травня 1865 року в селі Довжанка (сучасний Тернопільський район). Її батько був священиком, який і став родоначальником династії лікарів, пише Терен.

Анастас Окуневського закінчив у 1881 році Віденський медичний університет і став доктором медицини. Дядько Софії Окуневській став першим українцем, який отримав освіту фармацевта.

У 1884 році Софія отримала дозвіл на вступ на гімназійний курс. У 1885 році вона склала іспити блискуче і стала ученицею Львівської академічної гімназії. У 1886 році цю академію закінчили тільки 13 дівчат.

З-за заборони на навчання для дівчат в Австро-Угорщині Софія була змушена переїхати до Швейцарії. Там вона блискуче закінчила Цюріхський університет. Після цього вона стала першою жінкою-лікарем у всій Австро-Угорщини.

Софія Окуневська крім тяги до медицини мала ще один талант. Вона писала літературні твори. Деякі з них навіть були опубліковані в першому жіночому альманасі «Перший вінок». Її твори виходили під псевдонімом Єріна. Талант Окуневській оцінили такі відомі українські письменники та поети, як Ольга Кобилянська та її брат Юліан, Іван Франко, Василь Стефаник.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У 1900 Софія Окуневська разом зі своїм чоловіком-медиком переїхала в Карлові Вари (Чехія). Там вона продовжувала займатися медичною практикою. Крім того, подружжя надавала допомогу пацієнтам у Швейцарії, Чехії і у Львові. Тут Ольга Окуневська і померла в 1926 році.

Варто відзначити, що у мережі з'явилися знімки Чернівців під час окупації гітлерівськими військами. Фото показують життя міста після захоплення німецькими військами. Вулиці міста заповнені людьми, які працюють і наводять чистоту. Незважаючи на військові дії на вулицях багато городян. Фотограф відобразив гуцулів, які з сумними обличчями сидять на тротуарах.

Крім того, в мережі опублікували фото, на яких відображені магазини Львова в кінці 80-х і початку 90-х років. Невеликий асортимент і гори одного і того ж товару всюди, черги та інші атрибути перебудови і бурхливих 90-х.

Нещодавно Знай передавав, що в мережі показали перший в історії незалежної України "живий ланцюг" на честь Дня соборності.