М'які і повітряні пиріжки з м'ясом, картоплею або грибами – мрія будь-якої господині. Однак пишне тісто, найчастіше, результат довгої метушні з дріжджами і опарою. Замінити його зможе лише тісто на кефірі. Перевірений часом рецепт допоможе нагодувати всю сім'ю духмяними пиріжками в будь-який час.

Інгредієнти

  • борошно – 600 грам;
  • сода - 1/2 чайної ложки;
  • кефір – 250 мл;
  • яйце – 1 штука;
  • рослинна олія – 2 столових ложки;
  • сіль і цукор – по 1 чайній ложці.

Спосіб приготування

Пиріжки на кефірі Фото: скріншот

Щоб вийшло повітряне тісто необхідно збити теплий (кімнатної температури) кефір з яйцем і рослинним маслом. Найкраще збити віночком в єдину масу. У цю суміш додається сіль і цукор. Після цього соду і борошно потрібно ретельно перемішати. 600 грам борошна змішуються з ½ чайною ложкою соди і тільки після цього додаються в кефір, просіваючи через сито.

Готове тісто м'яке по консистенції і навіть трохи липке. Якщо додати ще трохи борошна, то готові пиріжки не будуть легкими. Готове тісто потрібно залишити відлежатися і відпочити на 10-15 хвилин.

Таким чином, процес гасіння соди в кислому кефірі відбувається повільно в процесі отлеживания тесту. В результаті воно стає пористим і при випіканні – легким і повітряним.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Варто відзначити, що в це тісто можна загорнути що завгодно – печінка з цибулею, гриби, тушковану капусту, м'ясо, картоплю.

При ліпленні пиріжків потрібно змастити руки олією на стіл борошно сипати не потрібно. Коли пиріжки зліплені їх треба опустити в добре розігріту олію на сковороді.