На Тернопільщині повідомили сумну новину про смерть голови Теребовлянської районної станичної управи Братства ОУН-УПА імені подружжя прусаків на Тернопільщині Омелян Трач. Йому був 91 рік. Незважаючи на це він залишався активним громадським діячем. Жоден захід Братства ОУН-УПА імені генерала Степана Бандери не обходився без участі Омеляна Трача.

Омелян Петрович народився в 1928 році в селі Сапова Теребовлянського району. У 15 років пішов у підпілля і вів боротьбу з радянськими окупантами. Був заарештований в 1950 році і засуджений за статтею «зрада Батьківщини», «антирадянська пропаганда і агітація», «участь в контрреволюційній організації». Він потрапив до сталінських таборів на 25 років з конфіскацією майна. Відбував покарання в Іркутській області. Був звільнений у 1956 році і повернувся на Тернопільщину.

Крім того, Омелян Трач став рушійною силою національно-визвольного руху в 1980-1990 роках. У ці роки він продовжив діяльність у Теребовлянській районній станичній управі Братства воїнів ОУН-УПА ім. подружжя прусаків, Теребовлянської районної спілки політв'язнів та репресованих України.

Нагадавши, Знай писав, що 24 серпня, поки вся країна святкувала День Незалежності на Тернопільщині пішла з життя зв'язкова ОУН Олександра Свита. Їй було 95 років. Жінка проживала в Шумському районі Тернопільської області.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Також Знай повідомляв, що в Тернопільській області померла жінка, яка пройшла всі жахи сталінських таборів. Серце Анни Степанівни Алексів зупинилося на 92 році життя.

Нещодавно Знай передавав, що на Тернопільщині в селі Йосипівка помер учасник ОУН-УПА Чоловський Михайло Іванович.