У храмі на Тернопільщині з'явився унікальний іконостас, який був створений у ручну. Шедевр встановлений в Прокафедральному соборі Преображення Господнього і Спаса нашого Ісуса Христа в Зборові. Його виготовляли кілька років. Про це повідомляє Т1.

Про іконостас розповів адміністратор парафії прокафедрального собору Преображення Господнього та Спаса нашого Ісуса Христа у Зборові отець Віталій Вовк. Він поділився історією створення такого шедевра.

Як виявилося, задумка виношувалася священнослужителем з юності. Тільки недавно з'явилася можливість втілити ідею в життя. Унікальність іконостасу полягає в кованій вручну основі і вирізаних з дерева іконах. Спочатку вівся пошук, хто зможе спроектувати такий незвичайний виріб. Потім шукали ковалів і тих, хто зможе вирізати з дерева ікони. Ікони належать руці різьбяра з Прикарпаття.

Першою в іконостас встановили ікону Євхаристія Ісуса Христа. За словами священнослужителя після цього вся композиція ожила.

Отець Володимир розповів, що ідея створити такий іконостас з'явилася в 2015 році, коли він був студентом. Після цього він почав спілкуватися з парафіянами і з'явилися пожертви на іконостас. Після цього довго шукали майстрів, які зможуть втілити ідею в життя. Спочатку знайшли Віталія Городецького зі Львова, який спроектував композицію. 8 разів змінювали макет, поки митрополит Василь не затвердив його. Після цього шукали ковалів. Майстрів знайшли в селі Кизлів. Там живіт Володимир і Ольга Загребельні. Вони взялися за роботу і протягом півроку каркас іконостасу був готовий.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно
Показати ще

Після цього почали пошук майстра, який виріже з дерева ікони. Всі зображення святих створив майстер з Івано-Франківської області Володимир Кіндрачук. Його робота вражає красою і легкістю. Майстру знадобилося 3 роки, щоб створити всі образи.

На іконостасі 3 ряди ікон – перший це старозавітні образи, далі йдуть ікони Благовіщення і 4 Євангеліста. Третій ярус - це 12 ікон, які символізують найбільші церковні свята.

Кований каркас і різьблені ікони

✝ Кований каркас і різьблені ікони 🔝 У храмі в Зборові встановили іконостас ручної роботи Т1 Новини дізнавалися історію його створення, тож – дивіться! ⤵

Geplaatst door Т1 Новини op Vrijdag 18 september 2020

Нагадавши, Знай писав, що столичні реставратори взялися за відновлення іконостасу церкви Св. Юра у Дрогобичі на Львівщині-пам'ятки Всесвітньої спадщини.

Також Знай повідомляв, що на Закарпатті в горах знайшли дивом вцілілий дерев'яний храм.

Нещодавно Знай передавав, що на Франківщині готуються до святкування 420-річчя найстарішої церкви Гуцульщини.