Кажани, які прокинулися взимку, мали всі шанси загинути від холоду, якби не родина Наталіїї Журавель, що мешкає у Тернополі.

"Чоловік вийшов на сходову клітку, приходить до хати і каже: "Ой, там кажан літає". Ми всі вибігли, а він тут літав-літав і, напевно, перелякався бідний нас, і зачепився за дріт від лампочки", - розповіла Наталя історія одного врятованого життя, передає Суспільне.

Наталія Журавель, Суспільне

Донька Наталії Марта зв'язалася із волонтерами реабілітаційного центру рукокрилих, які працюють у Харкові. Фахівці розповіли, що робити з тваринами.

"Колись ми були в печері і я згадала, що нам казали дуже обережно і тихенько ходити, бо якщо ми розбудимо летючу мишу, то вона вже не виживе. Тобто вона мусить прокинутися саме навесні. Я про це згадала, і одразу почала шукати інформацію, як врятувати летючу мишу взимку", – розповіла Марта Журавель.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Марта Журавель, Суспільне

Щоб підгодувати кажанів, дівчина купувала личинки комах, поїли "улюбленців" зі шприца.

"Знаю, що вони можуть переносити різні небезпечні захворювання. Тому ми намагаємося поводитися з ним дуже обережно, брати його лише в рукавицях, щоб він нас не вкусив", – каже Марта.

фото: Суспільне

Ще одного "червонокнижника" Марта знайшла в місцевому парку під корою зрубаного дерева. До приїзду волонтерів обох кажанів помістили в картонні коробки.

"Нетепер середземноморський" – цей вид, як і всі кажани фауни України, занесені до Червоної книги. Один нетепер може з’їсти за одну ніч 800 тисяч комарів. Взимку кажанів бажано не чіпати. Якщо вже знайшли кажана, потрібно звертатися до спеціалістів, щоб його відгодувати і влаштувати штучну зимівлю до весни. Волонтери є майже у всіх містах", – розповів аспірант кафедри зоології ЛНУ ім. І. Франка Юрій Чайка, - "Інший вид називається "Лилик двохколірний". Це є типовий житель міст. Загалом кажан виглядає здоровим. Ніяких зовнішніх травм чи переламу кінцівок немає".

Юрій Чайка, Суспільне

Зараз рукокрилими малюками займаються волонтери.

Нагадаємо, бездомні хвостики змушені боротися за свої життя в суворі морози: "Не проходь повз"

Як повідомляв " Знай.ua", суд у Києві виправдав нелюда-шкуродера Святогора, який отруїв тисячі собак: "Це його думка"

Знай.ua писав, зоозахисники б'ють на сполох: у притулку собаку без лап перетворили на живу приманку