9 березня Україна святкує День народження генія, чудового поета та художника, неймовірно сильного поборника свободи Тараса Шевченка. Більшість з нас знає його як Кобзаря, затурканого безкінечними засланнями і померлого в бідності, проте насправді його біографія всипана неточностями, стереотипами та фейками.

Впевнені, що зможемо вас здивувати, розкривши декілька фактів про генія української думки, які чомусь не розповідають у школах.

Шевченко - не вусатий дід

Найпопулярніше зображення Тараса Григоровича - портрет з вусами та задумливим поглядом. Проте митець помер в дуже молодому, за нашими мірками, віці: йому було лише 47 років. І насправді ж він був душею компанії, любив балагурити і навіть в казематах тримався молодцем.

Здобув популярність посмертно - неправда

Це не так. Творчістю Шевченка захоплювалися ще за його життя. До шанувальників відносились не тільки академіки мистецтва та українська інтелігенція, а й світські левиці та аристократи. Він був частим гостем в дворянських маєтках і навіть був запрошений на бал, який організував одіозний київський генерал-губернатор Бабіков.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Батьки нерідні?

Цілком можливо, що Григорій та Катерина, записані в метриці про народження, були для Тараса названими батьками. Таке припущення існує тому, що в примірнику метричної книги ім’я матері поета – Катерина – вписано поверх імені Агафія. А так звали сестру Катерини. Є ще гіпотеза, що він був бастардом великого князя Костянтина Павловича Романова.

Справжній модник

Український митець обожнював гарно вдягатися та купував доволі дорогий одяг. Його знакова смушева шапка та комір - це тогочасний перербурзьский шик, а не звичайний одяг пересічного українця.

Шевченко не був бідняком

Для прикладу візьмемо 1845 рік, коли Шевченко написав 12 картин, вартість яких сягала 5 рублів сріблом - на той час чималі грошенята. Кобзар міг дозволити собі ром, часто додавав його у чай - в ті часи ром був ну дуже елітним алкоголем, який ще треба було вміти дістати.

Малював голу натуру

Відносно нещодавно відверті картини Шевченка побачив широкий загал - десятки років їх ховали за сімома замками. До нас дійшло 11 автопортретів Шевченка. Це немало, враховуючи, що ще понад 200 його картин і малюнків вважаються втраченими.

У Шевченка був син?

Після відвідин друга Михайла Максимовича (першого ректора Володимирського, тепер Шевченківського університету) його дружина народила через дев’ять місяців сина Олексія.

Нагадаємо, у Франківську обезголовили Шевченка

Як повідомляв "Знай.ua", в музеї Київських духовних шкіл відкрилася виставка до 150-річчя від дня народження Лесі Українки

Знай.ua писав, Китайська зірка заспівав українську пісню без акценту: "Двічі в одну річку не ввійдеш"